Slight lumpy idle when cold.

Talk about general things related to the new VW Scirocco in here.

Slight lumpy idle when cold.

Postby BASSCUBE » Wed Aug 02, 2017 3:08 pm

My car drives sweet as a nut most of the time.

Occasionally the car doesn't start first time but will start the 2nd. Then it runs really rough like you can see the needle swaying slightly.

I hear this is a common fault on the 2.0 tdi engines.

Any ideas?

Some people think can be DMF but i doubt it. More likely to be a choked up injector or egr valve?
BASSCUBE
 
Posts: 10
Joined: Sun Jun 11, 2017 5:04 pm
I drive a: GT 2.0 TDI 170/184
In: Candy White
With a: Manual box
Options: Xenons, cruise control

Re: Slight lumpy idle when cold.

Postby BASSCUBE » Mon Aug 07, 2017 11:20 am

Hello???
BASSCUBE
 
Posts: 10
Joined: Sun Jun 11, 2017 5:04 pm
I drive a: GT 2.0 TDI 170/184
In: Candy White
With a: Manual box
Options: Xenons, cruise control

Re: Slight lumpy idle when cold.

Postby TriGGER » Wed Aug 09, 2017 7:03 pm

Get it into a garage mate.
TriGGER
 
Posts: 79
Joined: Thu Dec 22, 2011 1:39 pm
I drive a: GT 2.0 TDI 140/150
In: Deep Black
With a: Manual box
Options: Parking Sensors, Leather Interior

Re: Slight lumpy idle when cold.

Postby Roy_01 » Wed Aug 09, 2017 7:53 pm

Sounds like an injector problem.
Washer fluid warning,TPMS reset button,MY14 climatronic,Polar FIS PF03,Bearlock,Staging color mfd,Rear view cam,Heated seats,Lane&Highbeam-assist,Fatigue detection,Dyn+stat.cornering lights,Facelift front+xenon
User avatar
Roy_01
 
Posts: 994
Joined: Sat Dec 27, 2014 6:51 pm
I drive a: 2.0 TDI 140
In: Sumatra
With a: DSG box
Options: Keyfob fold mirrors,pano roof,18" detroit,remap 185hp 380Nm,dsg remap new shiftpoints,bonnet mono strut,door warninglights,dsg paddle extensions,usb dock,Dectane KV41RLS,EGR disabled,Kenwood DNX525,Calearo DAB+,CC,Vcds mods:)

Re: Slight lumpy idle when cold.

Postby lewisheywood » Sat Aug 12, 2017 9:15 pm

TDI you're likely looking at either glow plugs (most probable) or injector . Rough idle usually occurs when fuel isn't being burnt properly hence the engine doesn't run as it should and the rpms aren't stable. Is there any smoke on start-up?

Best to run a scan if you can to see if there are any error codes on the plugs, or if you know they haven't been done since leaving the showroom consider changing them anyway as it is rather inexpensive.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
lewisheywood
 
Posts: 7
Joined: Sat Jun 17, 2017 5:02 pm
I drive a: R-Line
In: Candy White
With a: DSG box


Return to General Scirocco Talk

Who is online

Users browsing this forum: Babajang, Google Adsense [Bot], RAPID944, Zanic L3 and 47 guests